Anatomie van dartpijlen en dartborden

Ieder sportpersoon zal altijd wel een voorkeur hebben voor een bepaald merk zoals bij voetbal dat bijvoorbeeld Adidas is. Bij darten is dat niet anders en bepaalde merken hebben bepaalde materialen en design. Het gaat erom wat het beste bij jou past. Bij dartborden en dartpijlen zijn er vele variëteiten in gewicht, kwaliteit en stijl. Meer hierover vertellen wij:

Dartbord Anatomie

dartbord uitleg

 • De grootte van het dartbord. Ze variëren in grootte, maar de standaard grootte in diameter zal 451 mm zijn.
 • Dubbele ring. De dubbele ring is de buitenste ring op het dartbord en geeft de dubbele waarde van het getal. De getallen staan aan de buitenkant. Als er gegooid wordt buiten de buitenste ring worden er geen punten toegekend.
 • De enkele ringen. De enkele ringen zijn de twee grootste plaatsen op een dartbord waar de meeste dartpijlen zullen belanden. Deze geven een enkele waarde van het getal dat aan de buitenkant staat.
 • Driedubbele ring. De driedubbele ring is de ring tussen de grote vlakken van een bepaald getal. Hier worden maar liefst 3 keer de waarde van het getal aan toegekend. Voor het getal 20 zal er 60 punten worden gegeven. Dit is het hoogste aantal punten dat te behalen is met een enkele dart.
 • Buitenkant Bulls Eye. De buitenste bulls eye is de ring om het middelste vlak. Deze geeft 25 punten als hier in gegooid word.
 • Binnenste Bulls Eye. De binnenste bulls-eye is het centrum van het bord en hier krijg je 50 punten voor.
 • Dartbord materiaal. Dartborden kunnen gebruik maken van verschillende materialen. Het meest gebruikte materiaal zijn de traditionele haren (gecomprimeerde sisal vezels), elektronische of magnetische.

Anatomie van een Dart

dartpijl uitleg

 • Punt – De punt van een dartpijl is wat contact maakt met het dartbord. De punten kunnen soft tip zijn voor elketronische dartborden, stalen punt voor traditionele haren, of zelfs magnetisch zijn. Stalen punt dartpijlen kopen kan gemakkelijk online.
 • Barrel – Dit is het vat is waar je de dartpijl met enkele vingers vasthoud. Dit is een van de belangrijkste onderdelen omdat deze bepaald hoe de dartpijl door de lucht vliegt. Deze kan van verschillende materialen gemaakt zijn maar het meeste komt tungsten voor. Het gewicht van zo’n dartpijl varieert van zo’n 15 tot 30 gram. Het meest wordt 21 tot 25 gram gebruikt. Hoe lichter hoe harder de pijl vliegt. Hoe zwaarder hoe meer met een boog je gooit.
 • Shaft – Dit is de as van de dartpijl is zit tussen de barrel en het achterste gedeelte van de pijl, de flight. De as is een belangrijk orgaan van de dart en strekt zich uit over de volle lengte aan de achterkant tot de flight. Het is belangrijk om de vlucht van de dartpijl te stabiliseren. Deze komen ook in verschillende variëteiten zoals metaal en plastic.
 • Flight – De flight op een dartpijl is het achterste gedeelte. Deze is in de meeste gevallen hetzelfde van een dartpijl. Deze zorgt er mede voor dat de dart stabiel door de lucht heen vliegt. De flight bestaat uit 4 bladen.
 • Gewicht van een Dartpijl – Het gewicht wordt gemeten in gram en kan nogal verschillen tussen de dartspelers. Dit is afhankelijk van het materiaal dat gebruikt worden en de stijl van de speler. Gemiddeld wordt het gewicht van 23 gram het meest gebruikt.